Skip to main content

Mutluluğun resmi

 

Mutluluğun resmini çizmek mümkün müdür ? Mümkünse nedir ? Nasıldır?

  Bu sorular yıllarca tartşılmış,makaleler yazılmış,hatta üstatların cümlelerine konu olmuştur.Bir çok insanın bildiği Nazım Hikmet ' in Ressam Abidin Dino ya ''Abidin bana mutluğun resmini çizermisin? diye sormasıyla bilinir.

Mutluluğun resmi nedir ?

 Mutluğun resmini çizeceksek ilk aklımıza gelen ve kendini gerçek mutluluğu bulduğunu dile getirenYunanlı filozof Diyojen/Diogenes'in  Büyük İskendere söylediği o meşhur sözünden hareketle ''Gölge etme başka ihsan istemem''sözüyle hareket edersek.Bir fıçının içinde yaşadığı söylenen o dönemin en büyük filozofu kabul edilen Diogenes'i kinikçi yaşam tarzını benimsemiş olan ,büyükçe bir fıçı içinde ,rahat bir şeklide uzanmış,dünyevi dertleri düşünmez bir edayla,karşısında büyük bir imparator ve onun umursamaz tavrını zor olsada resmetmek mümkündür.Peki mutluluğn resmi olarak bu yeterlimidir.

   Yada meşhur Montaigne'nin denemelerinde Mutluluğun tarifi,kitapta geçen cümleleri uzun uzun anlatmıcam sadece özet kısmına bakacak olursak ;

 ''İşte onun için hayatımızın bütün eylemleri bu son mihenk taşında
denenmelidir Başlıca gündür o, bütün öteki günleri yargılayan
gündür Bütün geçmiş yılların hesabı o gün verilmeli, der eskilerden
biri Ben de çalışmalarımın meyvesini denemeyi ölüme bırakıyorum
O zaman görürüz düşüncelerimin ağzımdan mı, yüreğimden mi
çıktığını'' (Kitap 1, bölüm 19)  

 Yukarıdanda anlaşılacağı üzere Montaigne aslında ölümü mutluluk olarak görmektedir.Şimdi işimiz daha zorlaştı ölüm anını yada ölüm sonrasını nasıl resmedeceğiz .Bu konuda sanırım cenneti tasvir edilen şekillerde resmetmek mümkündür.Hani dört büyük kitaptada belirtildiği gibi ,ırmaklar,üzümler,nar,huriler v.s lakin yinede yeterlimidir*.

  Bir de Sokarates'i ele alalım.Yine uzun uzun sokrates'in mutluk ve ahlak konusunu anlatmıcam sadece özet kısmını belirteyim bakalım Sokrates'in mutluğunun resmini yapabilecekmiyiz.

Sokrat’ ın ahlâkı şu altı esasta toplanabilir:
1. Kendimizi bilmek suretiyle elde edebileceğimiz erdem.
2. İrademizi erdeme bağlamaktan, ayırmaktan doğan cesaret.
3. Duygularımızla irademizin bağlanmasından ve birbirine uymasından doğan dayanma (tahammül).
4. Kendi cinsimizden olanlara karşı ilişkilerimize ait eylemler, yani hak.
5. Tanrı ile birleşen irade, yani din.
6. Kaynaklarını Tanrısal emirler oluşturan kanunlara uyma.

 Bu esaslara göre mutluluk, gerçek erdeme bağlanmakta ve ödev ise, iyiyi işlemektedir .

  Sokrates diğer bilginlere göre daha gerçekçi ,daha elle tutulur cinsten anlatımlar yapmıştır.Fakat, bir o kadar da ,mutluluğun resmini çizilemeyicek halde bir anlatım içindedir.Yinede Sokrates'e göre mutluluğun resmini çizeceksek,sanırım mutsuz bir insanın resmi çıkacak karşıma.Neden mi ?Sokrates'e göre insan profili mükemmel insan profili,nefsine tamamen hakim,kuralcı,hata kabul etmeyen bir insan tipi çıkıyor.Hal böyleyken nasıl çizebirim ki mutluluğn resmini*.Ayrıca öyle bir tiplemenin hata yapma korkusuyla mutlu olabileceğini düşünmüyorum.Belki ,dürüst,adil,lider,güvenilir biri çıkabilir karşımıza ,ama mutlu bir insan değil,kendini mutlu atleden biri olacaktır.Bu benim nacizane düşüncem tabi.

   Örnekleri çoğaltmak mümkün ama son bir örnekle konuyu noktalamak istiyorum.Sanırım asıl aradığımız doğru örnek te bu olsa gerek, biraz uzun ama sabırla sonunu bekleyiniz.Brezilyalı eski şarkı sözü yazarı Paulo  Coelho'nun  o meşhur simcacı 

o meşhur simyacı kitabından alıntı yapalım.Konuyu bağlayalım.

    Bir tüccar Mutluluğun sırrını öğrenmesi için oğlunu insanların en bilgesinin yanına yollamış. Delikanlı bir çölde kırk gün yürüdükten sonra, sonunda bir tepenin üzerinde bulunan güzel şatoya varmış. Söz konusu bilge burada yaşıyormuş. Bir ermişle karşılaşmayı bekleyen bizim kahraman, girdiği salonda hummalı bir manzarayla karşılaşmış: Tüccarlar girip çıkıyor, insanlar bir köşede sohbet ediyor, bir orkestra tatlı ezgiler çalıyormuş; dünyanın dörtbir yanından gelmiş lezzetli yiyeceklerle dolu bir masa da varmış. Bilge sırayla bu insanlarla konuşuyormuş ve bizim delikanlı kendi sırasının gelmesi için iki saat beklemek zorunda kalmış. Delikanlının ziyaret nedenini açıklamasını dikkatle dinlemiş bilge, ama Mutluluğun Gizi'ni açıklayacak zamanı olmadığını söylemiş ona. Gidip sarayda dolaşmasını, kendisini iki saat sonra görmeye gelemesini salık vermiş. 'Ama, sizden ricada bulunacağım,' diye eklemiş, delikanlının eline bir kaşık verip sonra bu kaşığa iki damla sıvıyağ koymuş. 'Sarayı dolaşırken bu kaşığı elinizde tutacak ve yağı dökmeyeceksiniz.' Delikanlı sarayın merdivenlerini inip-çıkmaya başlamış, gözünü kaşıktan ayırmıyormuş. İki saat sonra bilgenin huzuruna çıkmış. 'Güzel, demiş bilge, peki yemek salonumdaki Acem halılarını gördünüz mü? Bahçıvan Başı'nın yaratmak için on yıl çalıştığı bahçeyi gördünüz mü? Kütüphanemdeki güzel parşömenleri fark ettiniz mi?' Utanan delikanlı hiçbirşey göremediğini itiraf etmek zorunda kalmış. Çünkü bilgenin kendisine verdiği iki damla yağıdökmemeye çabalamış, başka bir şeye dikkat edememiş. 'Öyleyse git, evrenin harikalarını tanı,' demiş ona bilge. 'Oturduğu evi tanımadan bir insana güvenemezsin.' İçi rahatlayan delikanlı kaşığı alıp sarayı gezmeye çıkmış. Bu kez, duvarlara asılmış, tavanları süsleyen sanat yapıtlarına dikkat ediyormuş. Bahçeleri, çevredeki dağları, çiçeklerin güzelliğini, bulundukları yerlere yakışan sanat yapıtlarının zerafetini görmüş. Bilgenin yanına dönünce, gördüklerini bütün ayrıntılarıyla anlatmış. 'Peki sana emanet ettiğim iki damla yağ nerede?' diye sormuş bilge. Kaşığa bakan delikanlı, iki damla yağın dökülmüş olduğunu görmüş. 'Peki,' demiş bunun üzerine bilgeler bilgesi, 'sana verebileceğim tek öğüt var: Mutluluğun Gizi dünyanın bütün harikalarını görmektir, ama kaşıktaki iki damla yağı unutmadan. '......Bir çoban gezmeyi sevebilir, ama koyunlarını asla unutmaz.

   Yukarıda çok net ifadelerle mutluluk tarif edilmiştir.Yani Dünya daki güzellikleri ne zaman farkedersek işte o zaman mutluluğu buluruz.Ve ne zaman çevremizdeki herşeyin aslında birer sanat eseri olduğunu farkedersek o zaman mutluğun resmini çizmekte o kadar kolay olacaktır.Henüz yeni dinmiş bir yağmur ardından bir tut yaprağından damlamak üzere olan bir su taneciğinin resmedersek ve o resimde su ile yaprağın veda sahnesini ta yüreğimizde hissedersek,o zaman o yaprakçık ve su damlası belkide mutluluğun resmidir.

                            Mehmet Emin DOĞAN 
 

 

 

---Mutluluğun resmi; baktığımızda bize dünya dertlerini unutturan ,düşünmeden durdurabilen resimdir.Görebilene  milyonlarca mutluluğun resmi vardır.Göremeyene hiç yoktur...MED

cennet herkesin hayalinin resmidir.O resmin içinde olmaktır.Herkesin cenneti ,hayali kadardır.Herkesin hayali bilgeliği kadardır...MED

                                      DUVAR TUVAL

                                                         (Öykü)

   Onu zindana koymuşlar, yarım metrelik bir pencereden ışık süzmesi zindanın içine vurur değdiği nokta aydınlık diğer alanlarda uzaklaştıkça sönük halde aydınlık olurmuş. Ressam tam ışığın değdiği noktayı ölçmüş bir metreye bir metre ebadında kare şeklinde bir tuval işte…

   Sonra sıra malzemeye gelmiş, zindanın nemli duvarlarında çıkan yosunlara bakmış, kökünü incelemiş kısa bir denemeyle yeşil, açık yeşil, koyu yeşil elde etmiş bile. Sert bir kaya parçası elde etmiş ve onunla ışıklı alanı sıyırmış. Mükemmel bir pürüzsüz alan ortaya çıkarmış. Sonra öğle yemeğini beklemiş, ilk yemeği zindanların vazgeçilmezi çavdar ekmeği, su ve içinde yakalaması ve kaşığa tutturması zor birkaç tane kuru fasulye olan sulu yemek.

     Suyu yeşilin tonunu açmada,fasulyedeki salçanın kırmızısını kırmızıda,ekmeği de fazla boyayı emmede kullanmak için bir miktar ayırmış,ilk gün ışıklı alanın yani tuvalimizin üst kısmından yeşilin en açık tonundan başlamış ,çünkü onun gökyüzü  en açık yeşil ve kaya zemini karışımı çok muazzam bir renkmiş,resimdeki dağları da ,nasılsa zemin kaya ,en kolayı dağ diye düşünmüş bazı alanları sıyırmazsam oralarda gölge alanlar olur demiş…Bir gün uzun saçın kendini bu kadar sevindireceğini hiç tahmin bile etmezmiş J saçlarını yolmamış elbette çok keskin olan zindanın bir köşesindeki kayayı kullanarak on dakikada en az 3 tane fırça yapabilecek saç elde etmiş,tabi giden saçı az bir saç sayılmaz.gökyüzü ve dağları elde etmiş bile,çizeceği ağaçların kök rengi için barbunya beklemektense o birkaç fasulye ile yosunu karıştırmış garip bir o kadar  da kirli ama ağacın kök rengini aratmıcak, şahane bir renk çıkmış ortaya,ağaç kökü de hal oldu.Yeşil yapraklarda ,ama ağaca ışık veremiyordu sarısı beyazı yoktu…ne yapmalı diye düşünmeye başlamış,gerçekten tıkandığını düşünürken gömleğine bakmış ,duvardan tuvale bakmış tabi ya ,neden olmasın ki,nasılsa yarından sonra bir anlamı kalmıcak bu beyaz gömleğin….

   Gömlekten minik parçalar koparmış en az 20 tane nohuttan birazcık büyük beyaz kumaş parçaları elde etmiş,Bunların bir kısmını hemen Ressamın hayalindeki  güneşinin doğduğu tarafa, duvardaki nemi de kullanarak yapıştırmış işte ağacın ışığı da tamam..

Gökyüzü, dağlar, ağaç, yol, yeşillik alanlar tamam, ama bu resme bir tane at ve kulübe eklemek gerek diye düşündü.Gömleğinin daha çok kullanılacak alanı vardı.Kalan kısmını yere serdi,at için ve ev için kabaca paylaşım yaptı.Evin ve atın sınırlarını çok düzgün kesmeliydi.Yoksa çok kötü bir görüntü çıkardı…

  Çok sevdiği karısının resminin olduğu kolyeyi çıkardı. Önce birkaç dakika dalı verdi ama sonra hemen toparladı. Kolyenin en keskin kenarını kesmekte tabi ki  kullanabilirdi.Gömlekten bozma beyaz kumaşı daha düz bir zemine taşıdı,sonra çok temkinli hareketlerle,önce evin sınırlarını,pencere,kapı boşluklarını ve baca kısmını hal etti.Daha sonra aynı şekilde atında sınırlarını belli etti.Atın ağız ve göz kısmında baya zorlanmıştı.Ama kuyrukta bir o kadar kolaydı J zira püsküllü olması işine gelmişti.Onları da,nem,fasulye,ve ıslak çamurumsu karışımla elde ettiği ,yeryüzünün en kötü yapıştırıcısıyla duvar tuvale yapıştırdı.Sonra iki metre uzağa geçti.Son 30 yıldır çizdiği resimleri düşündü.Fakat anladı ki,en çok heyecanlandığı,ve ihtiyaç duyduğu azim,başarı,emek,bu resimdeydi.

www.karakalemresim.net

    Sabah güneşi doğdu, resimde bir başka güzel geldi ona,sanki evlerinin avlusunda,salıncakta oturmuş,karşıdaki manzarayı seyrediyor.Zindancı zamanın şartlarına göre güzel bir kahvaltı getirdi.Zeytin,demirden bardakta kahve,mısır unundan ekmek,ve ortadan ikiye ayrılmış bir elma ,yarım elma dışında hepsini afiyetle yedi.Eşinin resminin olduğu kolyeyi elmanın içine gömdü,zincir kısmında duvar tuvalin üst kısmındaki çıkıntılı bir yere tutturarak,yarım elmayı tam ağacın orta kısmına gelecek şekilde astı…

   Öğlen olmuştu, zindancı, duvar tuvali herkese anlatmıştı. Sarayda hemen herkes duydu. Kralda nihayet zindana geldi ve görmek istedi duvardaki resme bakınca, önce bakakaldı. Sonra diz çöktü. Dua etti. Gözlerinden yaşlar süzüldü. Ve cellâda dönerek; ressamı karısının yanına, en güzel dini törenle gömün ve bu odaya bir daha mahkûm yerleştirmeyin, diye emir verdi. karakalemresim

   Ressam aynı günün sabahı o güzel kahvaltının ardından ,asılmıştı…Ve o günden sonra kral ressamlar nasıl isterlerse ,neyi çizmek istiyorlarsa onu çizebilirler diye ferman okutmuş.Ve kendisini beyaz at değil de,ağaç üstünde çizilmiş resmini sarayın en güzel salonuna astırmış….

                                                                             Mehmet Emin DOĞAN 

 

 

                                                         RENKLERİN DÜNYASI

KARAKALEM PORTRE VE RESİM SİPARİŞİ VEREBİLİRSİNİZ

RENKLERİN DÜNYASINI KEŞFEDELİM

Renkler, sanatçıların farklı etkiler yaratmada kullandığı etkin bir araçtır. Heyecan, hareket, duyguları dışa vurma ve gerçekliği yansıtma gücüne sahiptirler.

19. yy. ortalarında fotoğraf makinesinin keşfiyle birlikte sanatçılar, çevremizi saran dünyanın renklerinin ışık sayesinde görülebildiğini keşfettiler. Bundan önce, lokal renkler göze ilk çarptıkları gibi kullanılmaktaydılar: gökyüzü maviydi, çimenler yeşil olmalıydı. Ama bu kadar basit olabilir miydi? Aslında güneşli bir günde gökyüzüne bakacak olursanız, ufuğa doğru giderek sararan ama başınızın üzerinde çok daha fazla mavi bir gökyüzü göreceksiniz. Buradan da anlaşılacağı gibi renkler ışığa bağlı olarak farklılaşırlar. Şimdi bunun nasıl gerçekleştiğini göreceğiz.

 

karakalemresim net  

Renk teorisi

Beyaz ışık (gün ışığı), yağmur damlasının içinden geçtiğinde gökkuşağı renklerine (Renk tayfı) ayrılır. Eğer renk çemberi oluşturmak için tayftaki renkleri bir dairenin içine yerleştirecek olursanız ana renklerin birbirleriyle nasıl birleştiğini görebilirsiniz. Kırmızı, sarı ve mavi ana renkler olarak bilinirler: onlar saf renktir, başka bir rengin karışımından meydana gelmemişlerdir. Turuncu, yeşil ve mor olan diğer üç renk ise, ara renk olarak adlandırılırlar, çünkü tayfta gördüğünüz komşuları olan iki ana rengin bir araya gelmesiyle oluşmuşlardır.

Ana ve ara renklerin birbirleriyle karışmaları sonucu birçok farklı renk elde etmem mümkün. Örneğin, mavi ve yeşilin bir araya gelmesi turkuaz oluşturur. Sonuç olarak birbirleriyle karıştırılarak elde edilen renklere anımsattıkları değerli taş ya da çiçek isimleri konmaktadır. Boya satın alırken tüplerin üzerinde bu isimlere rastlayacaksınız.

Franz Marc (1880-1916) Sarı İnek.
Güçlü bir etki yaratmak için mavi ve kırmızılardan oluşan oldukça gerçekçi bir zemine yerleştirilmiş.

Siyah ve Beyaz
Yukarıdaki renk çemberinde de fark edeceğiniz gibi siyah ve beyaz bu çemberde yer almıyor. Işık bir objenin üzerinde vurduğunda, obje bu dalga boylarının bir kısmını emer ve geri kalan dalgaları bizim renk olarak gördüğümüz şekliyle geri yansıtır. Siyah renk dalgalarının tümünü emer, böylece diyebiliriz ki siyah aslında renk yokluğudur ve beyaz da tüm renklerin bir araya gelmesidir.

Kahverengi
Peki o zaman kahverengi nedir? Bu renkteki bir obje, dalga boylarının az bir kısmını emiyor, tüm diğer dalgaları geri yansıtıyor demektir. Üç ana rengi yada üç ara rengi kendi aralarında karıştırdığınızda birçok farklı kahve tonları elde edebilirsiniz. 
Claude Monet (1840-1926)
Monet ışık ve atmosferin etkilerini ifade etmek için ışık kullanırdı. Bu resminde de bir grup su zambağı sanki suyun içinde eriyip kaybolmuşçasına resmedilmişler.

 

Sıcak ve soğuk renkler
Renklerin sıcaklıkları denklemin bir başka parçasıdır (renk çemberinde görebilirsiniz). Renkler opak - transparan, karanlık - ışıklı, yarı saydam - impasto, dokulu - dokusuz, mat - parlak, canlı -soluk olarak da nitelendirilebilirler. İlerleyen sayılarda bu konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgileri göreceğiz.

Temel resim paleti
Birbirleriyle karıştırıldıklarında resminizin belkemiğini oluşturacak renkler vardır. Aşağıda verdiğimiz renkler birbirleriyle en iyi karışan renklerdir. Viridian yeşiliniz, iki çeşit maviniz ve iki çeşit de sarınız varsa, ihtiyacınız olan tüm yeşilleri bu renklerin karışımından elde edebilirsiniz. Beyaz katmaksızın elde edebileceğiniz renkleri görmek için bu renkleri karıştırarak egzersiz yapabilirsiniz. karakalemnet
Siyah kullanırken özellikle dikkatli olun, fazla kullanılırsa resmi tümüyle öldürebilir (siyahın bir renk olmadığını unutmayın!). Raw umber (koyu kahve) ile ultramarin mavisini karıştırdığınızda siyah yerine kullanmanızı tavsiye edebileceğimiz harika bir koyu ton elde edeceksiniz.

Renk çemberi
Çemberin bir yarısında gördüğünüz kırmızı, turuncu ve sarı “sıcak renkler” olarak gruplanırlar. Çemberin diğer yarısındaki mavi, yeşil ve mor ise soğuk renklerdir. Bir yüzey üzerinde tüm renkler resimdeki gibi bir arada kullanıldıklarında, sıcak renkler daha çok göze çarpar ve öne gelir, buna karşılık soğuk renkler daha az göze çarparak geriye kaçarlar. Örneğin bir manzara resminde, arka plandaki ağaçları öndekilere oranla daha mavi-yeşil renklerde resmederek geri planda durdukları hissi verebilirsiniz.


Karşıt renkler, birbirlerini “tamamlayıcı renkler” olarak tanımlanırlar (sarı-mor, kırmızı-yeşil, turuncu-mavi). Yan yana duran renkler ise birbirlerini etkiler ve bulundukları alan üzerinde daha etkin olma savaşı verirler. Sanatçılar yüzeyde canlı alan yaratmak ve zıtlık sağlamak için bu etkiden faydalanır.





RESİM ve BOYALARLA İLGİLİ TEKNİK BİLGİLER 

 

 

 

"Bazı ressamlar güneşi sarı bir noktaya çevirir, bazıları da sarı bir noktadan güneş yapar."

                                                 Pablo Picasso

RENK KARIŞTIRMA İLE İLGİLİ ÖNEMLİ BİLGİLER

·         Daha değişik renkler elde etmek için doğrudan tüpteki renkleri karıştırmak yerine zaten karışım yapılmış renkleri kullanın.

·         Çoğu karışım problemi fazla karıştırmaktan kaynaklanır. Paletin üzerinde hafifçe karışım yapın.

·         Bazı kitaplar karışımda üç renkten fazlasını kullanmamayı önerir ancak önemli olan renk sayısı değil hangi renkleri kullandığınızdır. Boyanın karakteri ve sizin istediğiniz renk, karışımın nasıl olacağını gösterir. Her zaman parlak ve temiz karışımlar elde etmeniz için aşağıdaki şemayı incelemeniz faydalı olur .

·         Tamamlayıcı renkler (renk çemberindeki karşıtlar) yanyana gelince renk titreşimlerine yol açar. Karıştırıldıklarında birbirlerini nötrleştirirler.

·         Bir rengin yoğunluğunu kırmak için, onu siyah, gri veya sepya ile değil tamamlayıcı rengiyle veya burnt Sienna ile karıştırın.

·         Yoğunluğu yüksek karışım elde etmek için üçüncü ana renkten uzak durun. Üçüncü ana renk, diğer iki ana rengin karışımının tamamlayıcı rengi olduğu için tahmin edemeyeceğiniz bir şekilde karışımınızın yoğunluğunu kırar. Örneğin kırmızı ve mavinin violeti verdiğini biliyoruz; ne var ki, sıcak bir kırmızı (içinde sarı olan) mavi ile karıştığında donuk, düşük yoğunluklu bir violet verir, çünkü sarı violetin tamamlayıcı rengidir.

 

ANA RENK KARIŞIMLARI


Kural şudur:Yoğun ve parlak bir karışım için çemberdeki iki rengi karıştırırken, çizgileri geçmeyin. Sadece iki çizgi arasındaki renkleri tercih edin.

•  Yeşil grubunu karıştırırken çemberin sağındaki renkler içinde kalacağız. Önce mavi ve sarıdan eşit miktarda alıp ortalama yeşili elde ederiz. Daha sonra sarımsı yeşil veya mavimsi yeşil isteklerimize göre sarı ve maviden takviye yaparız.

•  Violet grubunu karıştırırken çemberin altındaki renkler içinde kalacağız. Önce mavi ve kırmızıdan eşit miktarda alıp ortalama violeti elde ederiz. Daha sonra kırmızımsı violet veya mavimsi violet isteklerimize göre kırmızı ve maviden takviye yaparız.

•  Turuncu grubunu karıştırırken çemberin solundaki renkler içinde kalacağız. Önce kırmızı ve sarıdan eşit miktarda alıp ortalama turuncuyu elde ederiz. Daha sonra sarımsı turuncu veya kırmızımsı turuncu isteklerimize göre sarı ve kırmızıdan takviye yaparız.

Bu sistemi test etmek için çizginin dışına taşıp diğer renklerden de karışım yapın ve sonuçlarına bakın. Karışımların daha az yoğun ve grileştiğini göreceksiniz. Örneğin, gamboge sarısı ile (çizginin öbür tarafındaki sarı) Ultramarine Blue (çizginin öbür tarafındaki mavi) karıştığında ortaya olive green (zeytin yeşili) gibi bir renk çıkar. Yani gerçek bir yeşil elde edilemez. Sebebini üçüncü ana renk kuralı makalesinde bulabilirsiniz. Toprak renkleri elde etmek için çizgi dışındaki renklerden karışım yapılır veya çizgi içindeki karışımlara bir miktar Burnt Sienna ilave edilir. Karışım yaparak elde ettiğiniz rengin çemberdeki tam karşısındaki renkten bir miktar alarak karışımın yoğunluğunu azaltabilirsiniz.

 

Karıştırma ipucu 1: Koyu olanı açığa katın
Koyu rengin çok az bir miktarının açık rengi değiştirme gücü vardır, ancak açık renk ile koyuyu değiştirmek için çok daha fazla boyaya ihtiyaç duyarsınız. Bu yüzden, mesela, açık mavi elde etmek için maviyi beyazla açmak yerine her zaman beyaza biraz mavi katın.

Karıştırma ipucu 2: Opak (örtücü olanı) transparan olana katın
Transparan ve opak iki rengi karıştırken örtücü olandan diğerine az az ilave edin..

Karıştırma ipucu 3: Tek pigmentli renkleri tercih edin
Çok parlak ve yoğun karışımlar elde etmek için karıştırdığınız renklerin tek pigmentten yapılmış olmasına dikkat edin. Kaliteli markaların tüplerinde boyanın kaç pigmentten yapıldığını gösteren açılamalar vardır.

Karıştırma ipucu 4: Mükemmel kahverengi ve gri karışımları
Resminize uyumlu ideal gri ve kahverengileri bulmak için karışım yapılmamış bütünleyici renklerden değil (kırmızı/yeşil; sarı/mor; mavi/turuncu) halihazırda paletinizde bulunan bu karakterdeki renklerden yola çıkın.

Karıştırma ipucu 5:Karıştırma işlemini uzatmayın
İki rengi karıştırırken iyice karıştırayım diye düşünmeyin, yani mikser gibi mütemadiyen karıştırmayın. Bir iki darbeden sonra karışıma dokunmayın, bazen bu şekilde rengin çok daha güzel göründüğünü göreceksiniz.

 

YAĞLIBOYA YARDIMCI MALZEMELERİ

ASTAR

apıştırıcı (Size)
Özellikle kaba tuval bezi gibi emme gücü fazla yüzeylerde kullanılan bir yapıştırıcıdır. Bu yapıştırıcı tuval bezini korur ve gesso /astar uygulamasına hazırlar. Ahşap, karton ve diğer bezlere de ön uygulama yapılabilir (test ettikten sonra bütün yüzeye uygulayınız).

Basit kullanımı: 1:1 oranında su ile inceltilerek zeminin yapısına göre iki ince kat atılır. Kuruduğunda ince bir tabaka oluşturur. Doygun hale gelen zemine daha sonra gesso ve astar atılabilir veya akrilik boya doğrudan kullanılabilir.

 Astar ( Primer )
Emici karakterde, beyaz, ışığa dayanıklı, kuvvetli bir astar. 50 500 (yapıştırıcı) ile emiciliği azaltılabilir. Schmincke akrilik ile renklendirilebilir. Kullanım şekli: Astarı su ile inceltin ( min %10 max . %30 oranında) ve fırçayla zemine 3-4 kat uygulayın. Kuruduktan sonra üzerine akrilik ve yağlıboya uygulanabilir.Gesso

Hafif emici karakterde, beyaz, ışığa dayanıklı ve opak bir astar. Schmincke akrilik ilave ederek renklendirilebilir.

Kullanım şekli: Gesso kullanıma hazır halde sunulmaktadır ancak yine de %10-%20 oranında su ile inceltilebilir. Daha sonra zemine fırçayla 3-4 kat sürülebilir. Kuruduktan sonra üzerine akrilik ve yağlıboya uygulanabilir.

 

 

UYGULAMA

Haarlem Kurutucusu ( Siccative de Haarlem )
Açık/hafif reçine karışımı, kurumayı hızlandırır. Plastik etkiyi ve parlaklığı artırarak yağlı boyanın eşit ve hızlı kurumasını sağlar. Az kullanın. Kullandıktan sonra tüpü hemen kapatın. Bileşimi: Alkali reçinesi, madeni yağ.

 Kıvam Sağlayıcı ( Megilp )
Cam macunu bıçağı boyama tekniği ve özellikle astar boyamada kullanılan macun türünde jel . Bu malzeme yağlıboyanın yağlı karakterini ve tabii tonunu korur. Malzemenin maksimum %30'unun kullanılması kıvamı artırır ve kuruma süresini kısaltır. Bağlayıcı özelliğinin zayıflamasını önlemek için Megilp'in fazla kullanımından kaçının. Bileşimi:Alkali reçine.

Kuruma Hızlandırıcı ( Drying Accelarator )
Özellikle kurumayı hızlandırır ve macun/yapıştırma tarzı resimler için kullanılır. Yağlıboyanın parlaklık derecesi ve renk kıvamını korur. Bağlayıcı özelliğinin zayıflamasını önlemek için 1:1 oranında karıştırın. Bileşimi: Metal kurutucusu, inceltilmiş yağ, reçine çözeltisi, madeni yağ.

 Saydam Jel ( Transparent Gel)
Yağlıboyanın parlaklığını ve saydamlığını artırmak için kullanılan tüp jel . Yarı veya tam saydam tonların ayarlanması için önerilir.
1:1 karıştırılmalıdır. Paletteki boyanın 30 dakika sonra kurumaya başlamasından dolayı kullanımında acele edilmelidir. Bileşimi: alkali reçine, madeni yağ.

MUSSINI medium 1 (inceltici)
Düşük yağlı boyama ve yağlıboya renkleri inceltme malzemesi. İnce zeminler ve guaj , akrilik boyamada şeffaflığı ayarlamak için kullanılır. Kuruma süresini ve parlaklığı etkilemeksizin inceltme yapar. Bileşimi: Safflower yağı, tabii-/sentetik reçine, madeni yağ.

MUSSINI medium 2 (kuruma geciktirici)
Yavaş buharlaşma yaparak yağlı boyanın çabuk kurumasını önler. Renk tabakaları hemen katılaşmayarak, ıslak zemin çalışmasına izin verir. Aşırı yağ ve reçine içeriği parlaklığı artırır ve yumuşak, elastik bir tabaka meydana gelir. Bileşimi: Ayçiçek yağı, madeni yağ, keton reçinesi, inceltilmiş yağ.

50 040 MUSSINI medium 3 (kuruma hızlandırıcı)
Reçinesi bol olup yağlıboya boyama ve inceltmesinde kullanılır. Değişken çözücü ve kurutucular hızlı kurumayı etkiler. Aşırı parlatmayı önlemek için az kullanın. Kullandıktan sonra tüpü hemen kapatın. Bileşimi: Keton ve alkali reçinesi, madeni yağ, kurutucu.

 Hızlı Kurutucu ( Rapid Medium )
Yağlıboyada akış ve saydamlığı artıran hızlı kurutma aracı. Saydamlık elde etmede, hazır kurumuş boya tabakaları üzerine boya uygulamasında ve astar boyamasında da kullanılır. Çabuk kuruduğu için kullanımında acele edilmelidir. Yeni boya tabakaları aniden kurur. Alkali reçinesi içeren bu malzeme herhangi başka bir malzemeyle de karıştırılabilir. Alkali reçine rengi üretmek için de kullanılır. Kullandıktan sonra tüpü hemen kapatın. Bileşimi: Alkali reçinesi, madeni yağ.

Nötr Kurutma, Terebentinsiz ( Medium N)
Sarartmayan, yağlı boya inceltme malzemesi. Az emici gizli zemin üzerindeki motifler dışında bütün resim tekniklerinde uygulanabilir. Terebentin içermediği için alerjisi olan ressamlara önerilir. Bileşimi: Akrilik reçine, hidrokarbon.

Mine Parlaklığı ( Enamel Gloss for Oil Color )
Tabii bağlayıcılardan üretilen yağlıboya. Yağlıboyanın mine gibi parlamasını sağlar. Fırça izleri kolayca seviyelenir . Bu malzeme ile karıştırılan yağlıboyalar eski ressamların karakteristik renklerine benzer. Saydamlık için önerilir. Bu malzeme dereceli olarak kuruma özelliğine sahiptir. Yarım dolu veya tam kapatılmayan şişelerde bir tabaka oluşsa da bu malzemenin kalitesini etkilemez. Tabaka basitçe delinebilir. Bileşimi: İnceltilmiş yağ, damar reçinesi, kurutucular.

Kurumayı Geciktiren Jel (Gel Drying Retarder for Oil Colors )
Kurumayı geciktiren, ıslak zemin çalışma süresini uzatan malzeme. Sıvı boyama malzemelerinin aksine bu malzeme rengin kıvamını sağlar. Saydam boyamalar için önerilir, kalın boya katları uygulamaları için daha az uygundur. Önerilen karışım oranı; 2 birim boyaya 1 birim jel , ancak bu maximum 1:1 oranına kadar çıkarılabilir. Kuruma için gereken süre yaklaşık 2 gün uzatılabilir. Bileşimi: Safflower yağı, jel bağlayıcısı, madeni yağ.

 

ÇÖZÜCÜ VE TEMİZLEYİCİ MEDYUMLAR Temizleyici ( Citrus - Terpin ) 

Çözücülüğü ve incelticiliği bakımından terebentine benzer. Genel olarak temizleyici kullanılır. Ayrıca mastik ve yağ çözücüsü olarak kullanılır. Bileşimi: Mineral özler ve portakal kabuğu yağı.

 Alternatif Terebentin, Temizleyici ( Turpentine Substitute )
Saf, güzel kokulu, petrolden damıtılmış ve çözücü ve inceltici özelliği ile terebentin yağına benzer. Genelde yağ ve reçineleri ( dammar vb.) çözmek ve temizlemek için kullanılır. Bileşimi: Mineral özler.

Temizleyici, İnceltici ( Terpin Cleaner )
Neredeyse kokusuz terebentin temizleyicisi. Boya malzemelerini temizlemede ve yağlı boyaları inceltmede kullanılır. Yağlı boya çalışmalarında yağı ve reçineyi inceltir. Dammar , mastik ve cyclohexanone gibi yağlıboyada kullanılan yağ ve reçineleri çözer, fakat akrilik reçinelerde kullanılmaz. Bileşimi: Aromatık mineral özü.

 Damıtılmış Terebentin, Yağlıboya-Vernik İncelticisi ( Gum Spirit Of Turpentine )
Su saflığında, iki kez rafine edilmiş terebentin. Kozalaklı ağaçların balsam reçinesinden taze damıtılmış terebentin. Yağlı boyalar, medyumlar ve vernikler için incelticidir (alkol vernikleri için inceltici olarak kullanılmaz). Dammar , mastik , cycloheksanon için çözücüdür.

 Fırça Temizleyici ( Brush Cleaner )
Boya malzemeleri için bakterilerle ayrışabilen temizleme aracı. Yağlı boya ve akrilikler ile çok yapışkan ve yağlı malzemeleri de çözer ve yumuşatır. Çok sert artıkları çözmek için uzun süreli ıslaklık önemlidir. Fırçaları metal kısımlarına kadar batırın. Daha sonra kalan artıkları su ve sabunla yıkayın. Bileşimi: d-limon, yüzey aktifleştirme aracı, ester.

 Rafine Terebentin Yağı ( Oil Of Turpentine , Refined )
Hakiki, gerçek saflığında balsam terebentin yağı. Vernik, medyum ve yağlı boyalar için inceltici (alkol vernikleri hariç ). Dammar , mastik ve cyclohexanone reçineleri için çözücü.

 

UYGULAMA: BAĞLAYICILAR

Stand Bezir Yağı, ( Stand Linseed Oil )
Yavaş kurur ve çok az sarartır. Isıtılarak elde edildiği için soğuk pres, kaynatılmış ve beyazlatılmış bezir yağlarından daha yavaş kuruyan ve daha az sarartan önceden polimerize edilmiş bezir yağı. Tempera tekniğindeki emülsiyonlar, pigmentlerden kendi elde ettiğiniz renkler ve resim medyumları için bağlayıcı bir malzemedir. Elastik ve dayanıklı bir tabaka elde etmenizi sağlar.

50 014 Kaynatılmış Bezir Yağı ( Boiled Linseed Oil )
Yağ ile çözülebilir kurutucularla birlikte kaynatılmış bezir yağı. Pigmentlerden kendi elde ettiğiniz renkler ve resim medyumları için bağlayıcı bir bileşimdir. Beyazlatılmış, soğuk pres ve stand bezir yağlarından daha hızlı kurur.

Rafine, Beyazlatılmış Bezir Yağı ( Linseed Oil , Refined and Bleached )
Kurutucu maddelerden arındırılmış, parlak, beyazlatılmış, ince yağ.. Kendi bulduğunuz yağlı boya renkleri ve resim medyumları için bağlayıcı bileşim. Bezir yağının doğal sararma eğilimi ağartma yöntemiyle önlenemez.

 Beyazlatılmış Haşhaş Yağı ( Poppy Oil , Bleached )
Bezir yağına göre daha yavaş kurur ve açık renklidir. Pigmentlerden kendi elde ettiğiniz beyaz ve açık renkler ve resim medyumları için bağlayıcı bir malzemedir. Ayçiçek ve bezir yağı ile birlikte az miktarda kullanınız.

Rafine Ayçiçek Yağı ( Sunflower Oil , Refined )
Bezir yağına göre daha yavaş kurur ve açık renklidir. Pigmentlerden kendi elde ettiğiniz beyaz ve açık renkler ve resim medyumları için bağlayıcı.

Soğuk Pres Bezir Yağı ( Linseed Oil , Cold Pressed )
Keten tohumunun ilk presinden elde edilen doğal, yapışkansız yağ. Pigmentlerden kendi elde ettiğiniz renkler ve resim medyumları için bağlayıcı.

 

Venedik Terebentini Reçinesi ( Venetian Turpentine Resin)
Yapışkan, doğal balsam. Oldukça şeffaf, hakiki melezçam ( larch ) terebentini. Yağlı boyada resim medyumu bileşeni ve tempera emülsiyonu olarak kullanılır. Az miktarda kullanılır. Terebentinle çözülür.

Taneli Dammar Reçinesi ( Dammar in Pieces )
Birinci sınıf beyaz Palembang - dammar'ı . Schmincke medyum ve vernikleri için kullanılır. Terebentinle çözülür.

Mastik Reçine ( Mastic Resin)
Schmincke, medyum ve verniklerinde kullanılan mastik çözeltiler için ekstra berrak birinci sınıf Sakız adası mastikası.Terebentinle çözülür.

Dalgalı Sentetik Reçine ( Cyclohexanone Resin)
Işığa dayanıklılığı mükemmel renksiz, dalgalı sentetik reçine. Dammar'dan daha serttir. Schmincke medyum ve verniklerinde kullanılır. Terebentinle çözülür.

Parlak Dammar Verniği ( Dammar Varnish )
En iyi beyaz Palembang - Dammar'ından elde edilmiş, yağlı boyalar için, parlak, sarartmayan, doğal reçine verniği. Terebentin ve alternatif terebentinle çözülebilir. 8-12 ay sonra tekrar uygulanabilir. Bileşimi: Dammar reçinesi, mineral özler.

50 017 Mastik Vernik, ( Mastic Varnish )
Saten parlaklığında, sarartmayan, ekstra açık Sakız mastikasından elde edilmiş, yağlı boyalar için doğal-reçine verniği. Dammar verniğine kıyasla çok az serttir. Terebentinle inceltildiğinde rötuş verniği olarak da kullanılabilir. Alternatif terebentinle ) çözülmez.Parlak, Alkol Rötuş Verniği ( Alcoholic Retouching Varnish , Glossy ) 

Yağlı boyalar için parlak, geçici koruyucu, orta vernik Üzerine boya sürülebilir. Mat yüzeyleri parlatmada kullanılır (ıslak zeminde değil). Alkolle inceltilip az kullanıldığı zaman parlaklık yumuşatılır. Son vernik olarak kullanılmaz! Alkol içermeyen diğer verniklerle karıştırmayınız. Henüz kurumuş yağlı boya zeminleri yumuşatabilir. Yağlıboya için parlak, sarartmayan, sentetik reçine verniği. Mineral öz bazlı verniklerin donuklaşma eğilimi olduğu için alkol rötuş verniği diğer verniklerle birlikte aynı katmanlarda kullanılmamalıdır. Bileşimi: Keton reçinesi, alkol, aromatik yağ.

 Nötrleştirme Verniği ( Neutral Varnish )
Parlaklık farkını kaldıran mat saten, bal mumu içermeyen reçine verniği. Geniş, yumuşak fırçayla dikkatli uygulayın. Terebentin ve mineral özlerle temizlenebilir. Kullanmadan önce iyice çalkalayınız. 8-12 ay sonra tekrar uygulanabilir. Bileşimi: Akrilik reçine, mineral özler, inorganik matlaştırma maddesi.

 

Mat, Son Vernik (Mat Varnish )
Mat yüzey sağlayıcı balmumu içeren ve daha az sarartan dayanıklı son vernik. Terebentin yağı ile çözülür. 8-12 ay sonra tekrar uygulanabilir. Bileşimi: Dammar , balmumu sentezi, mineral özü. Kullanmadan önce yeni zeminlerde deneyiniz.

 Parlak, Son Vernik (Final Varnish )
Yağlıboya için parlak, sarartmayan, sentetik reçine verniği. Özellikle stand yağı katkısına bağlı olarak elastik kalır. Sadece tamamen kurumuş boya tabakalarına uygulanmalıdır (en erken 8-12 ay sonra). Terebentin yağı ve alternatif terebentin ile çözülebilir. Bileşimi: Cylohexanone reçine, akrilik reçine, stand yağı, mineral özü.

 Balmumu Verniği ( Wax Varnish )
Mat saten efekti verir. Kuruyan yağlıboya üzerine uygulanan bir jeldir . Uygulaması: Başparmağınızla veya pürüzsüz yumuşak bir bez parçasıyla hafifçe ovun. Üzerinden fırça geçtikten sonra mat saten görünümünde koruyucu bir tabaka oluşturur. Bileşimi: Balmumu, dammar , mineral özler.

 Parlak, Tablo Verniği (Picture Varnish )
Yağlıboya için üst kaplama olarak kullanılan parlak, sarartmayan, sentetik reçine verniği. Yüksek dayanıklılığa sahip renksiz ince bir tabaka sağlar. 8-12 ay sonra tekrar uygulanabilir. Bileşimi: Cylohexanone reçine, akrilik reçine, mineral özü, kurumayan yağlar.

Rötuş ve Son Vernik ( Universal Varnish RS)
Yağlıboya ve artist baskıları için parlak, sarartmayan, sentetik reçine verniği. Mat bölgeleri parlatmak içindir. Dayanıklı, elastik ve kalıcı bir ince tabaka elde edilmesini sağlar. Rötuş verniği olarak kullanılırsa alternatif terebentin ile çözülebilir. Bileşimi: Akrilik reçine, mineral özü ve aromatik yağlar.

Sprey Mat/Son Vernik (AEROSPRAY Mat Film)
Genel amaçlı, mat, hızlı kuruyan (yaklaşık 15 dk .) akrilik reçine verniği. Renksiz, sarartmayan, eskitmeyen vernik. Bütün artist boya ve baskıları için elastik koruma sağlar. Fiksatif olarak kullanırken ince bir tabaka halinde uygulanmalıdır. Suluboya ve Pastel ile kullanıldığında renk tonunu yoğunlaştırabilir. Yağlıboyalarda 8-12 ay sonra tekrar uygulanabilir. UV-koruması reçinenin eskitmesini geciktirir. Benzin ya da terebentin yağı ile çözülür. Bileşimi: Akrilik reçine, mineral özü, UV-koruma.

prey Rötuş/Parlak/Son Vernik (AEROSPRAY Glossy Film)
Genel amaçlı, parlak, hızlı kuruyan akrilik reçine verniği. Fiksatif veya rötuş verniği olarak kullanırken ince bir tabaka halinde uygulanmalıdır. Renksiz, sarartmayan, eskitmeyen vernik. Bütün artist boya, baskı ve fotoğrafları için elastik koruma sağlar. Sulu boya veya pastel ile kullanıldığında renklerde değişiklik görülebilir. Yağlı boyalarda 8-12 ay sonra tekrar uygulanabilir. UV-koruması reçinenin eskitmesini geciktirir. Benzin ya da terebentin yağı ile çözülür. Bileşimi: Akrilik reçine, mineral özü, UV-koruma.

Sprey Tablo Verniği (AEROSPRAY Picture Varnish )
Yağlıboya için üst kaplama olarak kullanılan parlak, sarartmayan, akrilik reçine verniği. Renksiz ve yüksek dayanıklılığa sahip ince tabaka meydana getirir. 8-12 ay sonra tekrar uygulanabilir. Bileşimi: Cylohexanone reçine, akrilik reçine, mineral özü, kurumayan yağlar.

Sprey Parlak/Son Vernik (AEROSPRAY Final Varnish )
Yağlıboya için parlak, sarartmayan, sentetik reçine verniği. Özellikle stand yağı katkısına bağlı olarak elastik kalır. Sadece tamamen kurumuş boya tabakalarına uygulanmalıdır (en erken 6-8 ay sonra). Terebentin yağı veya alternatif terebentin ile çözülebilir. Bileşimi: Cylohexanone reçine, akrilik reçine, stand yağı, mineral özü.

 

ÖZEL AMAÇLI: RESTORASYON MEDY

Koyu Kurutucu ( Siccative , Dark )

Oksijenin hızlı emilmesine (kimyasal kuruma) bağlı olarak yüzeyin hızlı, eşit ve tam olarak kurumasını sağlar. Damla olarak ilave edin (yaklaşık %0.1) aksi halde renklerde koyulaşma, kırışma, yapışma hatta yırtılma görülebilir. Bileşimi: Organik çözücülerdeki kobalt zirkonyum.

Copaiv Balsam
Sert yağlıboya tabakalarını çözme gücüne sahip pelesenke (balsam) benzeyen doğal çözücü. Kristalize olan reçine, şişe 50 o dereceye kadar ısıtılarak sıvı hale getirilebilir. Geri dönüşü olmayan hatalar yapılabileceğinden sadece profesyonel restoratörler tarafından kullanılmalıdır. Yağlıboyada resim medyumu olarak kullanılmaz.

Yağlıboya Temizleyicisi ( Cleaner for Oil Paintings )
Yüzeyi tamamen kirden arındırmak için balmumu içeren jel . Sert boya tabakalarını etkilemez. Belirli bir bölgeye bir defada pamuk ile uygulanır ve hafifçe ovarak kir temizlenir. Yüzeye mümkün olduğunca az temas edilir. Bu işlem sonrasında çok dikkatli bir terebentin veya alternatif-terebentin uygulaması söz konusu olabilir.

50 060 Vernik Temizleyicisi ( Varnish Remover )
Çok eski ve sert vernik ve boya tabakalarını çözme gücüne sahip agresif solventlerden oluşan bir karışım. Terebentinden daha güçlüdür. Küçük bir bölgeye pamukla vernik temizleyicisini uygulayın. Sert vernik tabakasının yumuşadığını göreceksiniz. Önce terebentin veya alternatif terebentin kullanın. Eğer bu ikisi istediğiniz temizliği sağlamıyor ise vernik temizleyicisini kullanın. Kullanmadan önce mutlaka denenmelidir. Bileşimi:Çeşitli alkoller,aseton, mineral öz.

Phoebus A, Restorasyon Medyumu ( Phoebus A, Restoring Medium )
Çatlak ve kararmış yağlıboya tabakalarını restore etmek amacıyla hazırlanan bu ürün vernik temizleyicisi gibi çok kuvvetli maddeler içerir. Restore edilecek bölge pürüzsüz bir kumaş parçası ile azar azar eski parlaklığını alana kadar ovulur.Bu işlemden sonra boya tabakalarının yeniden katılaşması beklenir (birkaç hafta sürebilir). Daha sonra terebentin balsam yağı veya alternatif terebentin kullanarak da bu temizleyiciyi temizleriz. Ürünün nüfuz etme süresi boyanın kalınlığına bağlı olarak değişir ancak genelde kısa sürer. Kullanmadan önce mutlaka deneyiniz. Restorasyon işlemi bitince bir kat son vernik atılır. Gazyağı, mineral öz ve yağ esansları içerir.

 

 

SULUBOYA YARDIMCI MALZEMELERİ

Temizlenmiş Sığır Ödü ( Oxgall , Cleaned )
Suyun yüzey gerilimini artırır. Yağlı bölgelere sulu boya ve guaj sürülmesini kolaylaştırır. Çatlatma verniği tekniğinde kullanılan öd astar boya ile damlama yapmadan katı bir bileşim sağlar.Sıvı Maske ( Liquid Frisket ) 

Belli bölgeleri maskelemek için sıvı, renksiz yapışkan emülsiyonu. Kuruduktan sonra sıvı maske uygulanan sulu boya kağıdı, karbon, fotoğraf veya ince tabakaların boya almaması gerekmektedir. Kalem, pamuk veya ağaç çubuk ile sulandırmadan kullanılmalıdır. Kuruduktan sonra renklendirilmelidir. Sıvı maskeyi 2 günden fazla zeminde tutmayın. En kısa sürede tamamen temizleyin. Kağıt kalitesiyle orantılı olarak sarılaşma görülebilir. Aletleri su veya sabunla hemen temizleyin. Şişeyi iyice kapatıp nemden koruyun. Bileşimi: Amonyaksız sentetik reçine dağılımı.

Arap Zamkı ( Gum Arabic , Concentrated )
Bütün guaj ve sulu boyalar için bağlayıcı ve sıvı yapışkan medyum. Astar boyanın saydam yapışmasını, parlaklık ve renklerin yoğunluğunu artırır. Pigmentlerden elde edilen renkler için bağlayıcı. Su ile çözülebilir.

Suluboya Verniği ( Varnish for Watercolor )
Teknik suluboya uygulamaları için alkollü vernik. Renk tonlarını yoğunlaştırır, suluboya kağıdının saydamlığını artırır. Fırça alkol ile temizlenmelidir. Bileşimi: UV-emici, polyvinyl reçine, etanol.

Sprey Suluboya Fiksatifi (AEROSPRAY Water Color )
Suluboya için son fiksatif . Suluboya resmini parmak izi, nem ve tozdan korur. İnce bir tabaka halinde uygulandığında resimde renk değişmesi oluşmaz. Suluboya kağıdının saydamlığını artırabilir. Kullanmadan önce iyice çalkalayın. 30-40 cm mesafesinde kullanın. Yapışkan sprey tepeciklerini aseton ile temizleyin. Bileşimi: Polyvinyl reçinesi.

Genel Amaçlı Fiksatif (AEROSPRAY Fixative , Universal )
Çeşitli resim teknikleri için alkol bazlı, UV korumalı, genel amaçlı fiksatif . Karakalem tekniği için orta/ara vernik olarak kullanıldıktan sonra üzerine yağlıboya çalışılabilir. Suluboya, guaj , pastel, karakalem, resim ve ink -jet baskılarında son fiksatif olarak kullanılır (kullanmadan önce test ediniz). Fiksatif , saten parlaklığında, hızlı kurur, sarartmaz ve kuruduğunda berrak ve ince bir tabaka oluşturur. Kullanmadan önce iyice çalkalayın. 30-40 cm uzaklıkta çapraz bir bir açıyla püskürtün. İstenilen sabitlik derecesi elde edilene kadar yüzey kuruduktan sonra işlemi tekrar edin. Yapışkan sprey tepeciklerini alkolle temizleyin.. Polivynl reçine, UV emici ve alkol içerir.

 

 

PASTEL YARDIMCI MALZEMELERİ


Astar ( Primer )
Emici karakterde, beyaz, ışığa dayanıklı, kuvvetli bir astar. 50 500 (yapıştırıcı) ile emiciliği azaltılabilir. Schmincke akrilik ile renklendirilebilir. Kullanım şekli: Astarı su ile inceltin ( min %10 � max . %30 oranında) ve fırçayla zemine 3-4 kat uygulayın. Kuruduktan sonra üzerine akrilik ve yağlıboya uygulanabilir.

Karakalem Fiksatifi ( Fixative for Charcoal and Pencil )
Kuvvetli sabitleme özelliğine sahiptir. Sarartmayan reçine ve beyazlatılmış gomalaktan üretilen alkollü fiksatif . Tabloya dikey pozisyonda, 30-40 cm mesafede uygulanır. Reçine miktarı fazla olduğundan pastel fiksatifinden daha güçlüdür. Keton reçinesi ve gomalak içerir.

 Pastel Fiksatifi ( Fiksative for Pastels )
Pastel ve tebeşir için yüksek sabitleme gücüne sahip alkollü ara ve son vernik. Kullanılan sprey miktarına bağlı olarak renk değişimi görülebilir. Tabloya dikey pozisyonda, 30-40 cm mesafede uygulanır. Polivynl reçine içerir Pompalı Karakalem Fiksatifi (AEROPUMP Fixative for Charcoal and Pencil ) 

Kuvvetli sabitleme özelliğine sahiptir. Sarartmayan reçine ve beyazlatılmış gomalaktan üretilen alkollü fiksatif . Tabloya dikey pozisyonda, 30-40 cm mesafede uygulanır. Az miktarda olmak koşuluyla pastelde de kullanılabilir. Reçine miktarı fazla olduğundan pastel fiksatifinden daha güçlüdür. Keton reçinesi ve gomalak içerPompalı Pastel Fiksatifi (AEROPUMP Fiksative for Pastels ) 

Pastel ve tebeşir için yüksek sabitleme gücüne sahip alkollü ara ve son vernik. Kullanılan sprey miktarına bağlı olarak renk değişimi görülebilir. Polivynl reçine içerir Sprey Pastel Fiksatifi (AEROSPRAY Fiksative for Pastels )

Pastel ve tebeşir için yüksek sabitleme gücüne sahip alkollü ara ve son vernik. Kullanılan sprey miktarına bağlı olarak renk değişimi görülebilir. Polivynl reçine içe Genel Amaçlı Fiksatif (AEROSPRAY Fixative , Universal )

Çeşitli resim teknikleri için alkol bazlı, UV korumalı, genel amaçlı fiksatif . Karakalem tekniği için orta/ara vernik olarak kullanıldıktan sonra üzerine yağlıboya çalışılabilir. Suluboya, guaj , pastel, karakalem, resim ve ink -jet baskılarında son fiksatif olarak kullanılır (kullanmadan önce test ediniz). Fiksatif , saten parlaklığında, hızlı kurur, sarartmaz ve kuruduğunda berrak ve ince bir tabaka oluşturur. Kullanmadan önce iyice çalkalayın. 30-40 cm uzaklıkta çapraz bir bir açıyla püskürtün. İstenilen sabitlik derecesi elde edilene kadar yüzey kuruduktan sonra işlemi tekrar edin. Yapışkan sprey tepeciklerini alkolle temizleyin.. Polivynl reçine, UV emici ve alkol içerir.

 

 

AIRBRUSH (AEROCOLOR) YARDIMCI MALZEMELERİ


Temizleyici ( Aeroclean Rapid )
Kuru airbrush renklerini ve mürekkeplerini çözmek için kullanılan sıvı ve kolay hareket edebilen özel bir çözücü. Aktif zemin üzerinde hareket, airbrush'larda kalan katılaşmış kökleşmiş renk artıkları ile dolmakalem ve rapido mürekkeplerini çözer.

Parlak Astar, Deri Astar Boyası ( Aerocolor Lack )
Poliüretan dağılım bazlı, su ile çözünebilir pürüzsüz parlak vernik . Yağsız zemine yapışır (deri, ahşap, akrilik). Deride kullanırken 1:1 oranında inceltmek gerekir. Bileşimi: Sulu üretan dağılımı.

 Sıvı Maske ( Liquid Frisket )
Belli bölgeleri maskelemek için sıvı, renksiz yapışkan emülsiyonu. Kuruduktan sonra sıvı maske uygulanan sulu boya kağıdı, karbon, fotoğraf veya ince tabakaların boya almaması gerekmektedir. Kalem, pamuk veya ağaç çubuk ile sulandırmadan kullanılmalıdır. Kuruduktan sonra renklendirilmelidir. Sıvı maskeyi 2 günden fazla zeminde tutmayın. En kısa sürede tamamen temizleyin. Kağıt kalitesiyle orantılı olarak sarılaşma görülebilir. Aletleri su veya sabunla hemen temizleyin. Şişeyi iyice kapatıp nemden koruyun. Bileşimi: Amonyaksız sentetik reçine dağılımı.Airbrush Astarı ve Medyumu ( Airbrush Primer and Medium )

AEROCOLOR için yüksek yapışma gücüne sahip çözücü (su yerine) ve astar boya. Yapışmayı, silinmeye ve suya dayanıklılığı artırır. Airbrush veya fırça ile uygulanır. Su ile çözülebilir. Temizleyici: AEROCLEAN. Bileşimi: Saf Akrilat .Tekstil Medyumu ( Aerotex )

AEROTEX'i AEROCOLOR ile 1:1 oranında karıştırın. Uygulamadan önce kumaşın yıkanmış, kurulanmış ve ütülenmiş olması gerekir. Uygulamadan sonra boya kurutulmaldır . Kumaşın ters tarafına (pamuk 2 dakika, ipek/yün 4-6 dakika, sentetik fibre 8 dakika) ütü yapılır. Çalıştığınız aletler Aeroclean Rapid ile temizlenebilir. AEROTEX'i don ve hararetten koruyunuz. Sentetik fibre.

 

PİGMENT MEDYUMLARI

SU BAZLI BAĞLAYICILAR

Kazein Bağlayıcı Medyumu
Pigment ezilmesinde kullanılan su bazlı bağlayıcı. Kazein boyaları ve kazein tempera üretimi için hidrolize edilmiş boraks. Akrilik boyaya ilave edildiğinde yoğunluğu artırır ve cam gibi düz zeminlere yapışmayı kolaylaştırır. Laktik kazein içerir.

Konsantre Arap Zamkı ( Gum Arabic , Concentrated )
Bütün guaj ve sulu boyalar için bağlayıcı ve sıvı yapışkan medyum. Astar boyanın saydam yapışmasını, parlaklık ve renklerin yoğunluğunu artırır. Pigmentlerden elde edilen renkler için bağlayıcı. Su ile çözülebilir.

akrilik Boyama Medyumu
Hassas zeminlerde yapışmayı artırır, parlaklık ve saydamlık özelliklerini kuvvetlendirir. Bileşimi: Saf akrilik dağılımı.Binder 

Akrilik boya, astar ve medyumları üretimi için saf akrilat dağılımı. Schmincke akrilik boyalarına katıldığında yapışkanlığı artırır. Kolay kurur ve parlak bir görüntü sağlar. Saf olarak veya akrilik boya ve medyumları ile karıştırılarak kullanılabilir. Schmincke akrilik bağlayıcısı pigment ezerken de kullanılır.

YAĞLAR

 Stand Bezir Yağı, ( Stand Linseed Oil )
Yavaş kurur ve çok az sarartır. Isıtılarak elde edildiği için soğuk pres, kaynatılmış ve beyazlatılmış bezir yağlarından daha yavaş kuruyan ve daha az sarartan önceden polimerize edilmiş bezir yağı. Tempera tekniğindeki emülsiyonlar, pigmentlerden kendi elde ettiğiniz renkler ve resim medyumları için bağlayıcı bir malzemedir. Elastik ve dayanıklı bir tabaka elde etmenizi sağlar.

 Kaynatılmış Bezir Yağı ( Boiled Linseed Oil )
Yağ ile çözülebilir kurutucularla birlikte kaynatılmış bezir yağı. Pigmentlerden kendi elde ettiğiniz renkler ve resim medyumları için bağlayıcı bir bileşimdir. Beyazlatılmış, soğuk pres ve stand bezir yağlarından daha hızlı kurur.

50 015 Rafine, Beyazlatılmış Bezir Yağı ( Linseed Oil , Refined and Bleached )
Kurutucu maddelerden arındırılmış, parlak, beyazlatılmış, ince yağ.. Kendi bulduğunuz yağlı boya renkleri ve resim medyumları için bağlayıcı bileşim. Bezir yağının doğal sararma eğilimi ağartma yöntemiyle önlenemez.

Beyazlatılmış Haşhaş Yağı ( Poppy Oil , Bleached )
Bezir yağına göre daha yavaş kurur ve açık renklidir. Pigmentlerden kendi elde ettiğiniz beyaz ve açık renkler ve resim medyumları için bağlayıcı bir malzemedir. Ayçiçek ve bezir yağı ile birlikte az miktarda kullanınız.

 Rafine Ayçiçek Yağı ( Sunflower Oil , Refined )
Bezir yağına göre daha yavaş kurur ve açık renklidir. Pigmentlerden kendi elde ettiğiniz beyaz ve açık renkler ve resim medyumları için bağlayıcı.

Soğuk Pres Bezir Yağı ( Linseed Oil , Cold Pressed )
Keten tohumunun ilk presinden elde edilen doğal, yapışkansız yağ. Pigmentlerden kendi elde ettiğiniz renkler ve resim medyumları için bağlayıcı.

REÇİNELER

Venedik Terebentini Reçinesi ( Venetian Turpentine Resin)
Yapışkan, doğal balsam. Oldukça şeffaf, hakiki melezçam ( larch ) terebentini. Yağlı boyada resim medyumu bileşeni ve tempera emülsiyonu olarak kullanılır. Az miktarda kullanılır. Terebentinle çözülür.

Taneli Dammar Reçinesi ( Dammar in Pieces )
Birinci sınıf beyaz Palembang - dammar'ı . Schmincke medyum ve vernikleri için kullanılır. Terebentinle çözülür.

Mastik Reçine ( Mastic Resin)
Schmike, medyum ve verniklerinde kullanılan mastik çözeltiler için ekstra berrak birinci sınıf Sakız adası mastikası.Terebentinle çözülür.

Dalgalı Sentetik Reçine ( Cyclohexanone Resin)
Işığa dayanıklılığı mükemmel renksiz, dalgalı sentetik reçine. Dammar'dan daha serttir. Schmincke medyum ve verniklerinde kullanılır. Terebentinle çözülür.

 

 

YALDIZ VE ÇATLATMA VERNİK MEDYUMLARI


Temizlenmiş Sığır Ödü ( Oxgall , Cleaned )
Suyun yüzey gerilimini artırır. Yağlı bölgelere sulu boya ve guaj sürülmesini kolaylaştırır. Çatlatma verniği tekniğinde kullanılan öd astar boya ile damlama yapmadan katı bir bileşim sağlar.

 Yaldız Medyumu ( Bronze Medium )
Yağlıboya ve eşyaların yaldızlanmasında kullanılan toz yaldız için bağlayıcı medyum. Emici yüzeylere bir kat yaldız medyumu uygulayın.Toz yaldızı medyum ile karıştırdıktan sonra beklemeksizin terebentin veya alternatif terebentin ile uygulayın. Kuruduktan sonra kalan yaldız terebentin veya alternatif terebentin ile tekrar çözülebilir. Vernik uygulamısından önce test edillmes önerilir. Mineral öz ve cumarone reçinesi içerir.

Suni Çatlatma Verniği Astarı (RAPID Undercoat 1)
Akrilik ve yağlıboyada kullanılan çatlatma verniği için astar olarak kullanılmasının yanında kağıt, ahşap, cam veya metal üzerindeki çeşitli çalışmalarda da kullanılır. Astar, 50-90 dk . Arasında kurumaya başladığında çatlatma verniğini (50 075) hala yapışkan olan astar üzerine uygulayın. Emici yüzeylere %20-30 oranında alternatif terebentin (50 019) ile karıştırılan Rapid Undercoat 1 uygulanır ve tamamen kuruduktan sonra çalışmaya devam edilir. Önceden yapacağınız denemeler çok önemlidir. Alkid reçine içerir.Suni Çatlatma Verniği ( Crackle Varnish 2) 

Astar ( Rapid Undercoat 1) üzerine daha tam kurumadan dengeli bir kat uygulanır. Astardaki kırılma efekti birkaç saat sonra yani çatlatma verniği tam olarak kuruduktan sonra belli olur. Kuruma işleminin tamamlanması için 1 gece beklenmelidir. Daha sonra çatlaklar Schmincke yağlıboyaları ile boyanabilir. Arap zamkı ve su içerir.

 

GUAJ BOYA YARDIMCI MALZEMELERİ


Astar ( Primer )
Emici karakterde, beyaz, ışığa dayanıklı, kuvvetli bir astar. 50 500 (yapıştırıcı) ile emiciliği azaltılabilir. Schmincke akrilik ile renklendirilebilir. Kullanım şekli: Astarı su ile inceltin ( min %10 � max . %30 oranında) ve fırçayla zemine 3-4 kat uygulayın. Kuruduktan sonra üzerine akrilik ve yağlıboya uygulanabilir.

Temizlenmiş Sığır Ödü ( Oxgall , Cleaned )
Suyun yüzey gerilimini artırır. Yağlı bölgelere sulu boya ve guaj sürülmesini kolaylaştırır. Çatlatma verniği tekniğinde kullanılan öd astar boya ile damlama yapmadan katı bir bileşim sağlar.

Sıvı Maske ( Liquid Frisket )
Belli bölgeleri maskelemek için sıvı, renksiz yapışkan emülsiyonu. Kuruduktan sonra sıvı maske uygulanan sulu boya kağıdı, karbon, fotoğraf veya ince tabakaların boya almaması gerekmektedir. Kalem, pamuk veya ağaç çubuk ile sulandırmadan kullanılmalıdır. Kuruduktan sonra renklendirilmelidir. Sıvı maskeyi 2 günden fazla zeminde tutmayın. En kısa sürede tamamen temizleyin. Kağıt kalitesiyle orantılı olarak sarılaşma görülebilir. Aletleri su veya sabunla hemen temizleyin. Şişeyi iyice kapatıp nemden koruyun. Bileşimi: Amonyaksız sentetik reçine dağılımı.

Konsantre Arap Zamkı ( Gum Arabic , Concentrated )
Bütün guaj ve sulu boyalar için bağlayıcı ve sıvı yapışkan medyum. Astar boyanın saydam yapışmasını, parlaklık ve renklerin yoğunluğunu artırır. Pigmentlerden elde edilen renkler için bağlayıcı. Su ile çözülebilir.Genel Amaçlı Fiksatif (AEROSPRAY Fixative , Universal )

Çeşitli resim teknikleri için alkol bazlı, UV korumalı, genel amaçlı fiksatif . Karakalem tekniği için orta/ara vernik olarak kullanıldıktan sonra üzerine yağlıboya çalışılabilir. Suluboya, guaj , pastel, karakalem, resim ve ink -jet baskılarında son fiksatif olarak kullanılır (kullanmadan önce test ediniz). Fiksatif , saten parlaklığında, hızlı kurur, sarartmaz ve kuruduğunda berrak ve ince bir tabaka oluşturur. Kullanmadan önce iyice çalkalayın. 30-40 cm uzaklıkta çapraz bir bir açıyla püskürtün. İstenilen sabitlik derecesi elde edilene kadar yüzey kuruduktan sonra işlemi tekrar edin. Yapışkan sprey tepeciklerini alkolle temizleyin.. Polivynl reçine, UV emici ve alkol içerir.

 

AKRİLİK YARDIMCI MALZEMELERİYapıştırıcı (Size)

Özellikle kaba tuval bezi gibi emme gücü fazla yüzeylerde kullanılan bir yapıştırıcıdır. Bu yapıştırıcı tuval bezini korur ve gesso /astar uygulamasına hazırlar. Ahşap, karton ve diğer bezlere de ön uygulama yapılabilir (test ettikten sonra bütün yüzeye uygulayınız).
Basit kullanımı: 1:1 oranında su ile inceltilerek zeminin yapısına göre iki ince kat atılır. Kuruduğunda ince bir tabaka oluşturur. Doygun hale gelen zemine daha sonra gesso ve astar atılabilir veya akrilik boya doğrudan kullanılabilir.Astar ( Primer )

Emici karakterde, beyaz, ışığa dayanıklı, kuvvetli bir astar. 50 500 (yapıştırıcı) ile emiciliği azaltılabilir. Schmincke akrilik ile renklendirilebilir. Kullanım şekli: Astarı su ile inceltin ( min %10 � max . %30 oranında) ve fırçayla zemine 3-4 kat uygulayın. Kuruduktan sonra üzerine akrilik ve yağlıboya uygulanabilir.

Gesso
Hafif emici karakterde, beyaz, ışığa dayanıklı ve opak bir astar. Schmincke akrilik ilave ederek renklendirilebilir.
Kullanım şekli: Gesso kullanıma hazır halde sunulmaktadır ancak yine de %10-%20 oranında su ile inceltilebilir. Daha sonra zemine fırçayla 3-4 kat sürülebilir. Kuruduktan sonra üzerine akrilik ve yağlıboya uygulanabilir.

 

 

UYGULAMA: JEL VE MACUNLAR

 Yoğun Kıvamlı Parlak Jel ( heavy body gel, glossy )
Kuruduğunda berrak ve parlak ince bir tabaka oluşturan yoğun kıvamlı şeffaf jel . Saf olarak uygulanırsa kalın tabakalar, yüzey de ağır ve kalın uygulamalar yapılmasını sağlar. Özellikle transparan renkler yüksek parlaklıkta ilginç transparan efektler üretir. Schmincke akrilik boyaları ile karıştığında yoğunluk ve parlaklık artar. Kalın jel'in yüksek yapışma gücü kolaj veya farklı özel efektlerin (kum, pigment, parıltı) entegrasyonu için idealdir. Kullanılan saf akrilat , ışığa dayanıklı olmasının yanında sarartmaz ve uzun ömürlüdür.

Yoğun Kıvamlı Saten Jel ( heavy body gel, satin glossy )
Kuruduğunda berrak ve saten parlaklığında ince bir tabaka oluşturan yoğun kıvamlı şeffaf jel . Saf olarak uygulanırsa kalın tabakalar, yüzey de ağır ve kalın uygulamalar yapılmasını sağlar. Özellikle transparan renkler saten parlaklığındaki yüzeyde ilginç transparan efektler üretir. Schmincke akrilik boyaları ile karıştığında yüzeyin saten parlaklığı değişmeksizin yoğunluk artar. Kalın jel'in yüksek yapışma gücü kolaj veya farklı özel efektlerin (kum, pigment, parıltı) entegrasyonu için idealdir. Kullanılan saf akrilat , ışığa dayanıklı olmasının yanında sarartmaz ve uzun ömürlüdür.Yoğun Kıvamlı Mat Jel ( heavy body gel, mat)

Kuruduğunda biraz bulutlu ve mat ince bir tabaka oluşturan yoğun kıvamlı şeffaf jel . Saf olarak uygulanırsa kalın tabakalar, yüzey de ağır ve kalın uygulamalar yapılmasını sağlar. Özellikle transparan renkler mat yüzeyde ilginç transparan efektler üretir. Schmincke akrilik boyaları ile karıştığında yoğunluk artar ve yüzey mat kalır. Kalın jel'in yüksek yapışma gücü kolaj veya farklı özel efektlerin (kum, pigment, parıltı) entegrasyonu için idealdir. Kullanılan saf akrilat , ışığa dayanıklı olmasının yanında sarartmaz ve uzun ömürlüdür. İnce Kıvamlı Parlak Jel ( soft gel, glossy )

Çabuk kıvama gelen yüksek oranda bağlayıcısı bulunan saf kremsi akrilik jel . Bu ürün, elastik, saydam, çok parlak ve yumuşak katmanlı bir ortam sağlayarak kuruduğu gibi akrilik boyada geri dönüşü olmayan vernik olarak da kullanılabilir. Jel , akrilik boya ile herhangi bir oranda karıştırılabilir. Yüksek bağlayıcı özelliği iriodin pigmentleri, mika, süslü doldurucular vb. maddelerin entegrasyonuna imkan tanır. Bileşimi: Akrilik dağılımı, Kalınlaştırıcı, Katkı maddeleri. İnce Kıvamlı Saten Jel ( soft gel, satin glossy )

Boya tüketimini azaltan, esnek ve çabuk kıvama gelen yüksek oranda bağlayıcısı bulunan saf kremsi akrilik jel . Bu malzeme elastik, saydam, ipeksi ve sert katmanlı ortam elde etmek için kuruduğu gibi akrilik boyada geri dönüşü olmayan vernik olarak da kullanılabilir. Jel , ressamın akrilik boyası ile herhangi bir oranda karıştırılabilir. Mükemmel bağlayıcı özelliği iriodin pigmentleri, mika, süslü doldurucular vb. maddelerin entegrasyonuna imkan tanır. Yüksek yapıştırıcı özelliği kolaj yapılmasını da sağlar. Bileşimi: Akrilik dağılımı, Kalınlaştırıcı, Katkı maddeleri.

İnce Kıvamlı Mat Jel ( soft gel, mat)
Kaygan olmayan ve çabuk kıvama gelen yüksek oranda bağlayıcısı bulunan saf kremsi akrilik jel . Mat jel elastik, düzgün, sert katmanda ve süt gibi ortamlar elde etmek için kuruduğu gibi akrilik ve yağlıboyada geri dönüşü olmayan vernik olarak da kullanılabilir. Kullanılan miktara göre mat veya yarı-mat sonuç elde edilir. Mükemmel bağlayıcı özelliği iriodin pigmentleri, mika, süslü doldurucular vb. maddelerin entegrasyonuna imkan tanır. Yüksek yapıştırıcı özelliği kolaj yapılmasını da sağlar. Bileşimi: Akrilik dağılımı, Matlaştırıcı, Katkı maddeleri.

 Lif Jeli ( Fibre Gel)
Biçimsiz yüzeyler için beyaz olarak kuruyan özel efekt jeli . Lifli jel yumuşak ve macun kıvamındadır. Palet bıçağı veya ıspatula ile uygulanır. Jel , Schmincke akrilik boyaları ile karışır. Dengeli bir şekilde sürülmelidir. Açık veya bulanık görüntüler elde edilebilr . Kare ve keskin yüzeyler de oluşturulabilir.Kristal Parçalı Jel ( Crystal Flakes Gel)

Parıltı ve kristal efekti veren jel . İçerisindeki şeffaf polyester yaldız ışıltılı yüzeyler ve büyüleyici efektleri meydana getirir. Scmincke'nin transparan renkleri ile kullanılması önerilir.

Siyah Parçalı Jel ( Black Flakes Gel)
Kaba kristal görünümü veren ve grafit yüzey yapılarında kullanılan özel efekt jeli . Grafit yüzeyin parlaklığı yumuşak bir bez ile daha da artırılabilir. Scmincke akrilik boyaları ile kerışan siyah parçalı jel , koyu metalik efektler üretir. Doğal grafit içerir. Mineral Parçalı Jel (Mineral Flakes Gel)

Mineral şeklindeki yüzeyler için özel efekt jeli . Schmincke akrilik boyası ile karıştığında parlak metalik efektler verir. Taş yüzeylerinin imitasyonu için idealdir..

 Uzay Jeli ( Space Gel)
Koyu altyapılar için ideal olan medyum, kalın tabakaların kurumasıyla parlak ve işıltılı bir sonuç verir. Efekt, astarın kalınlığı ve ışığın düşmesi ve en alttaki boyaya göre değişiklik arzeder . Holografik folyo içerir.

Altın Parçalı Jel (Golden Flakes Gel)
Altın efekti vern jel . Yeşil altından antik altına kadar bir çok üretmek mümkündür. Siyah parçalı jel (50 532) ile krıştığında ilginç efektler yakalanır.

Kıvam Artırıcı ( Pasto , Increasing Consistency )
Akrilik boyalar için dokuma veya kabartma baskıda yoğunluk ve kalınlaştırmayı artıran malzeme. Saf olarak kullanıldığında renksiz olarak kurur. Bileşimi: Akrilik dağılımı.İnce Model Hamuru ( Modelling Paste , Fine )

Özellikle astarlı ahşap yüzeyler gibi çok sert zeminlerde şekil oluşturmak için çok güçlü ve yoğun bir kıvama sahip beyaz akrilik macun. Kuruyan iş üzerende tekrar çalışmak için bıçak veya çok ince kumlu zımpara kağıdı kullanın.

Kaba Model Hamuru ( Modelling Paste , Coarse )
Özellikle astarlı ahşap yüzeyler gibi çok sert zeminlerde şekil oluşturmak için güçlü ve çok yoğun bir kıvama sahip beyaz akrilik macun. Kuruduğunda kaba bir yüzey oluşturur. .Bu hamurun yüzey yapısı kuru fırça tekniğiyle çalışmaya imkan sağlar.Şekil Hamuru ( Structuring Paste )

Özellikle, tuval gibi elastik ve yumuşak zeminlerde yapısal efektler vermek için sağlam ve yoğun kıvamlı ancak çok hafif beyaz akrilik.macun. Kolaj için mükemmel bir tercih olmasının yanında, hafif olması geniş zeminlerde kullanılmasını kolaylaştırır. Diğer akrilik macunlardan daha çabuk kurur.

çok Genel Amaçlı Model Hamuru ( Modelling Paste , Universal )
Özellikle astarlı ahşap yüzeyler gibi çok sert zeminlerde şekil ve model oluşturmak için çok güçlü ve yoğun bir kıvama sahip açık-gri akrilik macun. Kuruyan iş üzerende tekrar çalışmak için bıçak veya çok ince kumlu zımpara kağıdı kullanın.

 

UYGULAMA: MEDYUMLAR

Geç Kurutma ( Retarder , Retards Drying Time)
Palet bıçağı veya fırçayla akrilik boyamada kullanılan ve uygulamadan önce mümkün olduğunca homojen karışması gereken saydam jel . %10 miktarda kullanımı boyanın kuruma süresini uzatır. Kurumamış boya veya spray çalışmasında geciktirici jel %50'ye kadar kullanılabilir. Boya soluk tabakalara uygulanıyorsa jelin kullanımı %25'i geçmemelidir . Bileşimi: Kalınlaştırıcı malzeme, kurutucu tutkal.
Saf halde kullanılmaz!Kalınlaştırıcı ( Thickener )

Daha yoğun, katı yağ kıvamına getirmek için akrilik boya ve medyumlarıyla karışan katkı maddesi. Aşırı miktarda kullanımı karışım yapmayı engeller.
Saf halde kullanılmaz!

Matlaştırıcı ( Matting Agent )
%10-25 oranında kullanıldığında yüzeye matlık ve saydamlık kazandırır. Malzeme ilave edilirken karışımın bağlayıcı kuvveti yavaş yavaş azalır. Boya katmanları sertleşir ve cam gibi esnek olmayan düzgün zeminlere daha iyi nüfuz eder. İek olarak boyanın kuruma süresini uzatır. Maksimum karışım oranı 1:1. Bileşimi: Akrilik dağılımı, genişletici, kıvam katkıları ve koruyucular.
Saf halde kullanılmaz!

Genel Akrilik Medyumu ( Acrylic Painting Medium )
Hassas zeminlerde yapışmayı artırır, parlaklık ve saydamlık özelliklerini kuvvetlendirir. Bileşimi: Saf akrilik dağılımı.

Parlak, Sıvı Akrilik Medyumu ( Fluid Medium , Glossy )
Hassas zeminlerde yapışmayı artıran, parlaklık ve saydamlık özelliklerini kuvvetlendiren akıcı medyum. Akrilik boyanın kuruma süresini geciktirir. Geniş yüzeyler için idealdir.

50 553 Yarı Mat, Sıvı Akrilik Medyumu ( Fluid Medium , Semi Mat)
Akrilik boyaya çok az mat efekti veren akıcı medyum. Matlık derecesi ilave edilen medyum ile ayarlanabilir. Boyanın yapışma özelliğini artırır. Akrilik boyanın kuruma süresini geciktirir. Geniş yüzeyler için idealdir.

Binder
Akrilik boya, astar ve medyumları üretimi için saf akrilat dağılımı. Schmincke akrilik boyalarına katıldığında yapışkanlığı artırır. Kolay kurur ve parlak bir görüntü sağlar. Saf olarak veya akrilik boya ve medyumları ile karıştırılarak kullanılabilir. Schmincke akrilik bağlayıcısı pigment ezerken de kullanılır.

 

VERNİK VE LAKE

varnish , glossy
Pürüzsüz, hızlı kuruyan akrilik reçine verniği, genel amaçlı kullanılabilir. Renksiz, sarartmaz ve eskitmez. Resim boyaları, resim baskıları, fotoğraflar vs. için elastik bir koruma sağlar. Fiksatif ve rötuş vernik olarak kullanılırken ince bir tabaka halinde uygulanması gerekir. Sulu boya ve pastel boya ile kullanılırken renkte değişikliğe neden olabilir. Kullanmadan önce iyice çalkalayınız. 30-40 cm uzaklıktan uygulayınız. Kullandıktan sonra sprey başlıklarını boşaltmanız gerekmez. Yapışkan sprey uçlarını asetonla temizleyebilirsiniz.

Parlak Lake ( gloss lacquer )
Optimum akıcılğa sahip su-bazlı koruyucu lake. Dış mekanlarda astar veya koruyucu olarak kullanılabilir. Havanın verebileceği zararlara ve UV ışınlarına karşı dayanıklılığı artırır. Kullanıma hazır halde şişelenmiş olup Aerocolor ve akrilik boyaları ile renklendirilebilir. Laka yapan rulo ile kullanmak idealdir. Kabarcık yapmaz. İşlem yapıldıktan sonra açık havaya çıkarmadan önce en az üç gün kurumaya bırakılmalıdır.

prey Parlak Vernik (AEROSPRAY Gloss Varnish )
Parlak ve düz, sarartmayan akrilik reçine verniği. Yağlıboyada olduğu gibi renklerin parlaklığını artırır. Terebentin ile çözülebilir. Bileşimi: Akrilik reçine, mineral özler.

prey Nötr Vernik (AEROSPRAY Neutral Varnish )
Kuru akrilik üzerine uygulanan yarı-mat, hızlı kuruyan akrilik reçine verniği. Tablodaki farklı parlaklıktaki bölgeleri dengeler. 30-40 cm uzaklıktan çapraz açıyla uygulanmalıdır. Kuruduktan sonra istediğiniz matlığı elde edene kadar işleme devam edebilirsiniz. aerospray mat varnish 

Mat, hızlı kuruyan akrilik reçine verniği, genel amaçlı kullanılabilir. Renksiz, sarartmaz ve eskitmez. Bütün resim boyaları, resim baskıları, fotoğraflar vs. için elastik bir koruma sağlar.
Fiksatif olarak kullanılırken ince bir tabaka halinde uygulanması gerekir. Suluboya ve pastel boya ile kullanılırken rengin tonunu yoğunlaştırabilir. 8-12 ay sonra yağlı boya üzerine tekrar uygulanabilir. Kullanmadan önce iyice çalkalayınız. 30-40 cm uzaklıktan uygulayınız. Kullandıktan sonra sprey başlıklarını boşaltmanız gerekmez. Asetonla yapışkan sprey uçlarını temizleyebilirsiniz.

Tempera Jel
Yağlıboyayı suyla karışabilir yumuşaklığa getirir. 1:1 ile 1:3 oranları arasında karıştırılmalıdır. Karışım suyun damla damla ilave edilmesiyle uygulanır. Kalın katmanlara uygulamadan kaçınmalı zira kırılmalara sebep olabilir. Karışım çabucak kurur ve sonra üzerinde tekrar çalışılabilir. Emici olmayan yüzeylerde (örneğin doymuş bez) parlak satin rengi elde edilirken, emici yüzeylerde (mukavva gibi) karışım mat bir görüntü verir. 4-6 hafta arasında boya katmanı kurur ve verniklemeye hazırdır. Bu karışım özgün üretilmiş renkler için de kullanılabilir. Bileşimi: Suyla uyumlu alkali reçine, butoksi etanol.